HET VUUR, DE SLANG EN DE FILOSOOF

0 Flares 0 Flares ×

Tekst: Francien Homan

Weggaan om jezelf te vinden. Reizen om thuis te komen. En waar reis je dan naartoe? Voor Stine Jensen, filosoof en schrijfster, was het duidelijk: na jarenlang in de westerse filosofie thuis te zijn geweest was het tijd om naar het Oosten te gaan.

ISVW-iFilosofie #17 - Stine Jensen - Go EastEen flinke rugpijn was de druppel die de emmer van stress door meerdere banen tegelijk en de druk van de huidige maatschappij liet overlopen. Er moest iets veranderen. En dus pakte ze haar rugzak in en betrad ze de wondere wereld van de kundaliniyoga.

Jensen schrijft op pakkende en nuchtere wijze over haar ervaringen tijdens de yogaopleiding bij een Amerikaanse goeroe. Van haar eerste onwennige stappen tot haar momenten van verlichting. Ze doet dingen die ze anders nooit had gedaan, zoals om 4 uur ’s ochtends door Amsterdam fietsen om de sadhana (de dagelijkse spirituele beoefening van yogi’s) bij te wonen, een kwartier lang onder een intens koude douche staan en een tulband dragen (‘Ik kon niet echt zeggen dat ik een tulbandhoofd had’).

Werkt het? Ja. Jensen is minder moe en zich bewuster van haar gedachten en de effecten ervan. Jensen is zelfs zo overtuigd van de kracht van meditatie en yoga dat ze haar boek eindigt met het idee voor een Staatssecretaris van Yoga, Mindfulness en Filosofie om het ‘spirituele tekort’ in de samenleving op te lossen. Natuurlijk met een knipoog, maar het is wel een duidelijke boodschap: een beetje meer mindfulness in ons leven kan geen kwaad.

In balans

Een thema dat een rode draad vormt in het geheel is balans en de harmonie van tegenstellingen. West ontmoet oost. De filosoof, die denkt en alles wil duiden, en de yogi, die voelt. De subjectieve ervaring van de kundalini-energie tegenover de objectieve beschrijving ervan in taal (een slang, een bundel vlammen of vuur).

Natuurlijk met een knipoog, maar het is wel een duidelijke boodschap:
een beetje meer mindfulness in ons leven kan geen kwaad.

Het boek is enerzijds een autobiografisch verhaal, maar biedt anderzijds veel informatie over de wereld van yoga, meditatie en goeroes, zorgvuldig uitgezocht en onderbouwd met goede bronnen door de academicus in Jensen, nauwkeurig en kritisch. Zo wijdt ze een heel hoofdstuk aan hoe je een slechte van een goede goeroe onderscheidt. Dit is prettig voor de lezer: het zorgt ervoor dat het niet te zweverig wordt, of het zoveelste zelfhulpboek dat jou wil overtuigen om dezelfde weg te volgen.

Go East is vooral het persoonlijke verhaal van Jensen, van haar reis door de oosterse filosofie en kundaliniyoga. Het biedt de lezer een blik op het oosten, een kijkje in de keuken, en ontsteekt misschien een vlammetje van inspiratie, dat zegt: ‘Probeer het eens. Go East’.

Stine Jensen, Go East. Ambo|Anthos, 2015.

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Reageer