Markus Gabriel In Waarom we vrij zijn als we denken gaat Markus Gabriel op zoek naar onze persoonlijke identiteit. Volgens Gabriel is ons handelen niet te herleiden tot neurale processen, maar ook niet tot een goddelijke orde of een andere vorm van ideologie. De mens baseert zijn handelen namelijk niet op oorzaken, maar op redenen. Waarom we vrij zijn als we denken is een toegankelijk boek, met humor en vaart geschreven.
Woei-Lien Chong Zhuangzi is, na de Daodejing van Lao-zi, de tweede grondtekst van het daoïsme. Hoewel Zhuangzi in het Nederlandstalige gebied steeds bekender wordt, is er nog niet veel aandacht besteed aan zijn spirituele oefenweg. Daarin speelt de deconstructie van de taal een belangrijke rol, naast een vorm van meditatie die gericht is op het deconditioneren en verruimen van het alledaagse bewustzijn. Door deze praktische aspecten helder voor het voetlicht te brengen laat dit boek zien dat Zhuangzis daoïstische oefenweg ook in de moderne tijd nog steeds een grote inspiratiebron kan zijn voor het dagelijks leven.
Costica Bradatan In Sterven voor een idee behandelt de Roemeense filosoof Costica Bradatan het spectaculaire levenseinde van Socrates, Giordano Bruno, Thomas More en andere filosofen. Voor hen die hun leven voor een idee gaven, is filosofie meer dan denken, schrijven en praten; het is een manier van leven. Hun spectaculaire levenseinde vormt voor Costica Bradatan het uitgangspunt om belangwekkende thema’s te ontrafelen, zoals zelfverwerkelijking en sterfelijkheid, angst voor de dood, martelaarschap en zelfopoffering.