EXTASE IN DE MODERNE FILOSOFIE
In de ISVW-summerschool Uit je dak! Extase in de moderne filosofie nemen Laurens ten Kate en Wouter Kusters u mee op een filosofische zoektocht naar extase.
Mensen gaan zichzelf graag te buiten. Maar dat is moeilijker in deze tijd waarin we onze integriteit en identiteit willen beschermen en bewaken. Het moderne mensbeeld veronderstelt dat we ons door zelfcontrole en zelf-management afschermen van de ander en de buitenwereld. Waar en hoe is er nog plaats voor extase? Het lijkt of alle mogelijkheden tot ontsnapping ‘naar buiten’ gedoemd zijn te falen. Maar, zo analyseert de filosoof Charles Taylor, tegelijkertijd zit het individuele streven naar extase zelf al voorgebakken in de moderne cultuur. De moderne mens zit in een dilemma: men heeft een ‘gebufferde’ identiteit en een ‘poreuze’ identiteit. In de ene sluit men zich af voor extase, in de andere zoekt men haar juist op.
Er komen nog veel andere vragen in Uit je dak ter sprake, zoals: is extase per definitie een tijdelijk fenomeen, als een bal aan een elastiek dat ver uit kan rekken, maar toch weer zijn oorspronkelijke vorm krijgt op den duur? Of kunnen extatische ervaringen en bewegingen leiden tot onomkeerbare transformaties? En hoe zit het met de gewelddadige aspecten van extase, van opstootjes en vandalisme tot religieuze en politieke terreur?