EXPERIMENTAL PHILOSOPHY
iFilosofie #6
Tekst: Marlou van Paridon
Bekijk hier een voorbeeldfilmpje van experimentele filosofie, geïntroduceerd a.d.h.v. enkele vragen aan Joshua Knobe door Marlou van Paridon (Skype-gesprek).
Je neemt een filosofische vraag, baseert daar een experiment op en gaat vervolgens over de uitkomsten filosoferen. Duizenden jonge filosofen over de hele wereld houden zich hier tegenwoordig mee bezig. Joshua Knobe die wij in bijgaand filmpje een paar vragen stellen, is een van de initiatiefnemers van experimentele filosofie en is onlangs aangesteld als professor cognitieve wetenschappen aan de Universiteit van Yale.
Is experimentele filosofie filosofisch?
Het heeft in elk geval te maken met het uitsluiten van kokerdenken in de wetenschap. Experimentele filosofie begon zo’n tien jaar geleden tegelijkertijd op verschillende plaatsen in de wereld te ontstaan, vertelt Knobe. Bekende Nederlandse vertegenwoordigers van de stroming zijn volgens hem Frank Hindriks, Katinka Quintelier and Lieuwe Zijlstra.
Experimentele filosofie koppelt denken aan concrete situaties en niet aan abstracties, zegt Knobe. Daarmee stelt de beweging delen van de cognitieve wetenschappen ter discussie. In de wetenschap wordt gewerkt met gesystematiseerde en geradicaliseerde modellen van denken, maar zegt Knobe, uit sommige experimenten blijkt dat denken zich in de werkelijkheid anders voltrekt. Joshua Knobe stelde samen met Shaun Nichols twee boeken samen waarin de meest veelzeggende experimenten zijn verzameld: Experimental Philosophy en Experimental Philosophy volume 2.
Bij denken over moraliteit blijken grote verschillen te kunnen bestaan tussen ons abstracte denken en het denken ten aanzien van concrete situaties. Bijgaand experiment is daar een voorbeeld van. Enjoy!